Teaterpiloterne

på Det Kongelige Teater

Inspirationsoplæg fra Claus Raasted

Af Nadezhda Klimenko, Teaterpilot

D.1. oktober har været en spændende dag. Vi åbnede os endnu mere for hinanden. Dagens inspirationsoplæg kom fra Claus Raasted. Claus berigede os med vise ord om at kaste sig ud i projekter og stikke perfektionismen skråt op. Dybt inspirerede kastede vi os ud i arbejdet med vores første teaterpilot-projekter. Tilslut samlede vi op. Alle projekterne finpudses og er meget snart READY FOR TAKEOFF!!!

Dagens citat: “Tænk over dine valg. Hvis du følger normerne når du producerer fiktion, er det det samme som at reproducere dem” – Claus Raasted

IMG_0263

 

Claus Raasted er projektmenneske, Rollespilsudvikler, forfatter og ejer af firmaet Rollespilsakademiet. Her er de 6 gode råd, som Claus gav videre til Teaterpiloterne, om hvad der kan være klogt at overveje, når man skal igang med at lave projekter:

  1. Alt går galt. Mennesker laver fejl hele tiden, og I kommer også til at lave fejl. Det skal I ikke gå i panik over. Når det går galt, så tag en dyb indånding og find ud af hvad I så gør. Lad det ikke gå ud over andre, fokuser ikke på hvem har glemt hvad eller fucket det hele op. Kom videre og få det løst og lær at trække på skuldrene. Det virker så vigtigt lige i øjeblikket, men dagen efter kan folk alligevel ikke huske det.
  1. Der går endnu mere noget galt når man arbejder med mennesker. Når man laver deltager-orienterede projekter, opfører deltagerne sig aldrig som man havde forventet. Det kan være at de ikke fatter, hvad det var for en opgave de skulle løse. Det kan være at de sover over sig og slet ikke dukker op eller at de mistolker de regler I havde brugt så lang tid på at lave. Derfor: Design jeres processer sådan at I kan lave nogen ting om undervejs. Vær gode til at improvisere, og husk at deltagerne ikke kender jeres originale geniale plan, og ikke opdager at I laver det om. Ret fejlene undervejs, find på noget andet ved at improvisere, og skynd jer videre.
  1. Man kan ikke måle oplevelse på, hvor meget man kan se at nogen deltager. Nogen mennesker har det bedst med at stå i baggrunden og viser ikke særlig meget initiativ. Men derfor kan de godt have en kæmpe stor oplevelse, og føle at de aktivt deltager i aktiviteten. Det er ikke alle der har det godt med at være i rampelyset. Giv ret og plads til dem, der gerne vil være med i baggrunden i stedet for at presse dem til at være i centrum. Så går det glade hjem fra oplevelsen med en følelse af at have været med, uden at de har fået overtrådt deres egne grænser.
  1. Pas på med at komme til at reproducere samfundsnormer. Man kan så nemt komme til at designe projekter og processer med kønsstereotyper, eller bekræfte bestemte fordomme om hinanden. Udfordr hinandens selvfølgeligheder og vov at bryde nogle normer engang imellem. Alting behøver ikke at være originalt eller anderledes, men det er også kedeligt hvis ingenting er det.
  1. Tal med jeres målgruppe. Husk at sætte jer ind i stedet på dem, der skal have noget ud af oplevelsen. Måske I har fået verdens fedeste ide, men de mennesker I laver projektet for, skal også synes det er verdens fedeste ide, ellers giver det ingen mening at lave involverende projekter. Når I skal skaffe deltagere, så led efter gatekeepers – altså nogen der har adgang til målgruppen og som målgruppen stoler på. Og gå igennem dem, så er det meget lettere at finde deltagere.
  1. Pas på at I ikke sætter ambitionsniveauet for højt. Det er den mest almindelige fejl af alle. Alle projekter starter med en stor og fantastisk ide. Men rigtig mange projekter standser også der, fordi ideen er alt for stor og ambitiøs til, at man kan overskue at føre den ud i livet. Den mest almindelige grund til at projekter strander eller knækker er, at folk har for store ambitioner eller drømme, som de så ikke kan overskue at indfri. Det er tusind gange bedre at lave et dårligt projekt end ingenting. Glem alt om perfektionisme og kast jer ud i det i stedet for. Lav fejl, fuck up, lær noget af det og bliv ved med at turde prøve.

 

Single Post Navigation

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: