Teaterpiloterne

på Det Kongelige Teater

Velkommen til Teaterpiloterne!

Af projektleder Marie Markvard Andersen

Teaterpiloterne er et 1-årigt udviklingsforløb for kreative iværksættere og teatermagere mellem 15 og 22 år.
Det Kongelige Teater har åbnet dørene op for 23 ildsjæle, som i løbet af et år får mulighed for at udvikle scenekunstneriske projekter og involverende aktiviteter for andre unge, og få undervisning i projektledelse og kreative processer.

Her på bloggen kan du følge med i vores arbejde og Teaterpiloternes projekter i løbet af året. Vi vil fortælle om vores tanker om Teaterpiloterne, og dele oplevelser, viden og erfaringer.

ARE YOU READY FOR TAKE OFF - Teaterpilot-plakat

Historien om Teaterpiloterne

Tanken om Teaterpiloterne opstod i vinteren 2013/14. Det Kongelige Teater havde fokus på at udvide sit allerede igangværende arbejde med outreach, og med at udvikle nye børne/unge-projekter, som satte fokus på involvering og nye formidlingsformater.

Der havde bl.a. i Det Røde Rum været et mangeårigt ønske om at have en flok unge mennesker tilknyttet teatret. Der har tidligere været ambassadørgrupper og studietiltag, men tilknytningen blev ofte sporadisk, og det var svært at skabe en stærkere forankring til en fast gruppe.

Efter en række udviklingsmøder i Skuespilafdelingen i samarbejde med teatrets tværgående outreachgruppe, begyndte et nyt type koncept at forme sig. Marie Markvard Andersen, der var ansat som outreach-medarbejder i Skuespilhuset udviklede på baggrund af dette strategien for Teaterpiloterne. Og herfra gik det stærkt. Det blev vedtaget at projektet skulle starte op i sommeren 2014 med det første hold af Teaterpiloter, med Marie Markvard Andersen som projektleder og Christine Seierstad som projektmedarbejder.

Der var ansøgningsfrist d. 4. august 2014, og teatret modtog 112 ansøgninger fra en masse entusiastiske, kreative unge mennesker. Ud af disse blev 33 ansøgere inviteret til samtale. Og d. 27. august startede 23 unge teaterpiloter deres forløb op i skuespilhuset.

Mål og strategi

Formålet med teaterpiloterne er at udvikle nye brugerinvolverende aktiviteter igennem eksperimenterende og inddragende processer for og med unge. Målet er ikke at skabe færdige, formfuldendte produkter eller forestillinger, men at udforske nye måder at udvikle og formidle scenekunsten for unge på. Det Kongelige Teater ønsker at give de unge mulighed for at arbejde med deres egne kreative ideer, samt give dem en oplevelse af ejerskab og involvering ved at lade dem udvikle, afprøve og afvikle en række deltagerinvolverende projekter. Derudover ønsker vi også at udfordre dem, give dem nye redskaber og hjælpe dem med at skabe klare og produktive rammer for deres kreative udfoldelse.

Teaterpiloterne består af en gruppe unge mellem 15-22 år, som tilknyttes teatret 1 år af gangen. De har deres daglige gang i Skuespilhuset ved Det Kongelige Teater. Her mødes de en gang om ugen, for at inspirere hinanden, og udvikle projekter i mindre grupper. Derudover deltager de i løbet af året i en række weekend-workshops, hvor de stifter bekendtskab med forskellige teaterfaglige kompetencer og lærer om projektstyring og kreative processer. Den erfaring og viden der udvikles undervejs i forløbet skal danne base for en række projekter, som teaterpiloterne selv står for at udvikle, planlægge og afvikle i løbet af året.

Teaterpiloternes opgave er at udforske, hvordan scenekunsten kan udvikle sig til fortsat at skabe betydning i deres egne og andre unges liv. Vi vil gerne hjælpe dem på vej, og skabe det bedst mulige afsæt for deres videre udvikling.

Som teater er det vores håb, at Teaterpiloterne vil skabe rum for nye udfordrende, lærerige og berigende samarbejder på tværs af teatertraditioner og kunstsyn. Vi ønsker at give faglig viden og kreativ inspiration videre til nye generationer, og vi håber at forløbet kan skabe et godt afsæt for fremtidens kreative projektmagere. Både i samarbejde med teatrets egne medarbejdere, og fagfolk, og gennem eksterne samarbejder med det omgivende samfund, som kan være med til at trække teatret ud i verden, og verden ind i teatret.

Single Post Navigation

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: