Teaterpiloterne

på Det Kongelige Teater

En teaterproducent laver… hvad?

– Mette er den man ringer til, med de opgaver som de andre ikke gider lave.

Udklip - Mette B

Af  Teaterpilot Alex Hein

Onsdag den 22. Oktober havde vi besøg af Mette Bisgaard, der i dag er ansat som producent på Det Kongelige Teater. Og hun har egentlig altid vidst, at det var det hun ville, helt tilbage fra dengang hun var teenager og lavede amatørteater med sine venner på Lolland.

Begrebet teaterproducent er meget nyt i teaterverdenen. Det har eksisteret længe i film og tv-branchen, men for teateret er det stadig en forholdsvis ny titel. ”En producent er den, der holder styr på pengene. Hende der flere år i forvejen får kunstnerne til at forholde sig til, hvad deres idéer reelt nok kommer til at koste – og sørger for at budgettet bliver overholdt.” I gamle dage var det en produktionsleder, der stod for den opgave – men en produktionsleder er oftest kun bundet til en forestilling af gangen. I så stort et hus som Det Kongelige Teater, er det smart med en producent, som har overblik over alle forestillingerne i denne og kommende sæsoner.
Dengang Mette kom ind på statens teaterskole som regissør fandt hun hurtigt ud af, at det måske ikke var den helt rigtige hylde for hende. Men dengang fandtes der ikke en producentuddannelse, så hun måtte selv flette så meget produceren ind, som hun kunne komme i nærheden af, og fik sig derfor en uddannelse, som egentlig ikke rigtigt har et navn. På papiret står der regissør, men i hendes hoved stod der producent. Mette har arbejdet mange år som freelancer i det danske teaterliv, hvor hun ligesom blev den man ringede til, med de opgaver som ingen andre gad at have, fordi de var for svære, komplicerede eller noget helt fjerde – men hun synes det var de sjoveste! Derudover har hun i mange år været frivillig på Roskilde Festival, hvor hun er leder for en af scenerne – det er hendes legeplads udenfor teateret.
I dag er hun ved at vænne sig til et job fra 9-17, som hun aldrig har haft før. Og det går egentlig ret godt, synes hun selv. Da vi spørger hende, om hun tror hun var blevet producent alligevel, hvis hun nu ikke var kommet på teaterskole, var svare meget tydeligt og uden tøven: ”JA! Vejen var blevet en anden, men der var ikke andet i verden jeg skulle.”

Single Post Navigation

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: